Приемната грижа у нас дава шанс на младите хора у нас

...
Приемната грижа у нас дава шанс на младите хора у нас
Коментари Харесай

Първото приемно дете във Видин вече е успяла млада жена

Приемната грижа у нас дава шанс на младежите у нас да се развиват и да реализират фантазиите си. Пример за това е Валя, първото дете отгледано в приемно семейство във Видин, към този момент сполучлива млада жена. Учи за рентгенов лаборант в медицинския университет в Плевен, а от скоро е здравен асистент в многопрофилната болница във Видин. Търсейки работа през лятото, съвсем непредвидена за нея е опцията да я одобряват тъкмо в отделението по образна диагностика във Видин.

" Аз търсих работа където намеря- по хотели, по заведения за хранене, тъй като все още съм студент и взех решение да аплайвам в болницата, с цел да придобия повече опит, тъй като другата година ще имам стаж. Исках да науча повече ", споделя Валя Ангелова.

Трупа опит по специалността, която учи, а избира медицинския университет тъй като желае да оказва помощ на хората. Разчита на поддръжката на своите приемни родители:

" Винаги ще срещам поддръжка, обич, за което съм им ужасно признателна, че ми подават ръка. Ако не бяха моите приемни родители, нямаше да имам дом, нито работа, нито семейство. Благодарение на тях имам всичко това. "

За значимите стъпки в живота до Валя е Цветелина, дамата, която тя назовава своя майка.

" Тъй като много време сме дружно, аз съумях да я мотивирам и да я накарам да разбере, че единствено образованието може да и помогне. Тя прави оценка това, което е  получила ", изяснява Цветелина Милославова, приемен родител.

Валя продължава да е със семейството, в което е отгледана, въпреки че обществената услуга за нея е прекратена със завършването на училище, а с това и грижата на държавата:

" Социалните като завършиш не се интересуват след това какво става с тебе. В смисъл, би трябвало да се оправяш сам. Приемните родители ти дават тази подкрепа.  Получаваш автограф и това е. Излизаш от приемната грижа един тип. "

До всяко съумяло дете стои най-малко един  възрастен-ангажиран и предан, казват от Асоциацията за приемна грижа. Приемната грижа в страната е реалност от години, само че към момента не е помислено за децата, които излизат от тази обществена услуга, изяснява Цветелина:

" Давам за образец Валя, която на рампата на Социални грижи подписа документа, че към този момент не е приемно дете и се завърши. Тя е просто едно досие, което влиза в списък. Тук може страната да  помисли доста, само че аз съм признателна, че има и такива организации, които оказват помощ, както Националната асоциация по приемна грижа. Тя беше в наша подкрепа за кандидатстване. Нейна е и помощта нашите деца да бъдат със статут на деца от обществени домове, когато кандидатстват във висши учебни заведения и не заплащат семестри. "

Валя, която е горделивост за своите приемни родители мечтае да продължи образованието си. Желанието ѝ е да специализира вътрешна медицина а по-късно да се върне като доктор в болничното заведение във Видин.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР